NEWS Galleri Udstillinger Projekter Kurser Teknikker Kontakt     Forside
 
     

 

      Træsnit
  Træsnit   - er et højtryk, hvilket betyder at farven påføres pladen med en valse. Samtidig er det den ældst kendte metode til mangfoldiggørelse af skrift eller billede. (6.-7. århundrede)
Billedet skæres ud i pladen (linoleum eller træ) således at den står som et forhøjet relief. Selve trykningen foregår ved at de forhøjede partier modtager farve fra en valse. Pladen er nu klar til trykning, som foregår ved at køre denne gennem en presse sammen med papiret. Ved flerfarvede tryk gentages processen flere gange ovenpå hinanden.
       Xerolitografi/laserlito
  Xerolitografi  

- er et plantryk, hvor farven duppes på med en svamp. Teknikker er den samme som ved litografi, men foregår her fra papir til papir. Udgangs pladen er en fotokopi som ”lukkes” og gøres trykbar med gummi. Efter påføring af farve, som foregår ved at "duppe" med svamp,trykkes pladen på en dybtrykspresse. Da papiret ikke er så holdbart som sten kan man kun forvente at trykke i oplag af 4 tryk pr. plade.
Teknikken er stadig under udvikling.

       Ætsning
  ÆTSNING  

- er et dybtryk. Kan både bruges som streg og flade (aquatinta).
Ældste daterede tryk stammer fra 1513.
Pladen dækkes med blød- eller hårdgrund. Herefter fjernes denne igen i de områder som skal stå synlige i det færdige tryk, således at ætsesyren (jernklorid) kan bide netop her. Efter ætsning fjernes blød- eller hårdgrund igen og pladen er nu klar til tryk.
* se: Koldnål.

       Koldnål
  Koldnål  

- er et dybtryk, dvs. at farven ligger sig ned i de bearbejdede områder på pladen.
Teknikken bruges 1. gang i det 13.-14. århundrede.
Her kan pladen være af zink, kobber eller plexiglas. Der ridses i pladen med en radernål, hvorefter hele pladen dækkes af sværte. Derefter tørres pladen af med let hånd således at sværten forbliver i de bearbejdede områder. Trykkes på fugtigt papir i dybtrykspresse under højt tryk (ca.800 kg).
Koldnålen giver et ”uldent” udtryk.

       Collografi
  Collografi  

- er et dybtryk, hvor selve trykpladen er pap påført shell-lak.
Teknikken er ret ny, og stadig under udvikling.
Der ridses/skæres i pap pladen eller påføres fx lim til struktur, hvorefter denne lukkes med shell lak. Herefter er pladen klar til tryk. *se: Koldnål
Teknikken egner sig specielt til struktur og flerfarvede tryk.

       Chine Collè
  Chine Collè

 

Chine = Kinesisk - Collé = papir+lim. Teknikken er ret gammel og blev oprindelig brugt til at give hele trykfladen en svag farvetone i forhold til det omgivende papir.
På den aftørrede plade lægges et fugtet papir indsmurt i et opkog af rismel. Under trykningen vil trykfarve afsættes på papiret, som limer til trykpapiret.
I dag anvendes teknikken mest til indlimning af papirer partielt i billedet.

 

      Image on
  IMAGE ON   Image On er en fotooverførsels teknik, hvor man via UV belysning overfører motiv fra transperent til lysfølsom film på en trykplade af f.eks. kobber.
Efter belysning fremkaldes pladen i et sodabad og efterhærder i 5 min, hvorefter den er klar til trykning.
Hele processen er følsom og stadig under udvikling
 
GRAFIKER Ann-Kerstina Nielsen • Møllergade 44 • 5700 Svendborg • Tel.: +45 2070 7838 • info@ann-kerstina.dk